Telefoon: 0345-509060
E-mail: info@cvandillen.nl

filipijnen

Bouwbedrijf Van Dillen op bouwreis naar de Filippijnen

Culemborgse Courant 04-03-2015

In februari van dit jaar gingen Peter van der Lingen en Leo Adelaar van het bouwbedrijf Van Dillen uit Culemborg met non-profitorganisatie Habitat for Humanity naar de Filippijnen. De twee gingen met collega’s en klanten van Stiho aan de slag voor gezinnen die in november 2013 door supertyfoon Haiyan dakloos werden. Samen met lokale bouwvakkers bouwde het team een week lang aan 128 huizen.

,,Het was tegelijk mooi en triest”, vonden Peter en Leo. ,,Triest dat deze mensen ├ęcht alles kwijt zijn geraakt in de storm en mooi dat je met het bouwen van een huis ze echt een nieuwe start kunt geven.”
Bouwreizigers gaan naar een Habitat project om daar de handen uit de mouwen te steken. ,,Het is een unieke ervaring”, vertelt Peter van de Lingen. ,,Zelfs als je door een land rondtrekt, zit je nog niet zo dicht op de cultuur. Nu ben je aan het werk met lokale vaklui. Ook werken we met lokaal materiaal en volgens lokale gebruiken. Dat is volgens Nederlandse begrippen best wennen, maar het getuigt van respect voor de cultuur en draagt positief bij aan de lokale economie.”

In de provincie Daanbantayan in de Filippijnen zijn dankzij de steun van bouwbedrijf Van Dillen en de medebouwreizigers weer een aantal gezinnen dichterbij een nieuw thuis. De 19 medewerkers en klanten van Stiho bouwden mee in Daanbantayan, wat op het noordelijkste puntje van Cebu ligt. Daar trok het oog van de storm vorig jaar letterlijk overheen en liet een spoor van vernielingen achter. ,,Als je ziet hoe zo’n ramp het leven ontwricht: veel is provisorisch gerepareerd of ze wonen met te veel mensen in een te klein huis dat door de storm is gespaard. Dit is funest voor de gezondheid en absoluut geen basis om een toekomst op te bouwen. De huizen die we bouwen beschikken over sanitaire voorzieningen, zijn degelijk en bestand tegen stormen en aardbevingen. Aan het einde van de bouwweek hebben we op feestelijke wijze afscheid genomen. Dat is een emotioneel moment. In een week tijd is er een hechte band ontstaan. Vooral ook omdat je weet dat het werk wat je hebt gedaan er echt toe doet, dat je weer een gezin verder hebt geholpen.”

Habitat for Humanity bouwt eenvoudige betaalbare huizen voor gezinnen in Ontwikkelingslanden. Stiho is een distributieve groothandel die de aannemerij van bouwmaterialen, hout en plaat voorziet.
Bouwbedrijf Van Dillen is een familiebedrijf sinds 1724. Gespecialiseerd in innovatieve & duurzame oplossingen voor renovatie en nieuwbouw.
Van Dillen vindt het belangrijk om een actieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Immers bepaalt de kwaliteit van de omgeving voor een groot deel het woon-, werk- of recreatieplezier van de bewoner of gebruiker. Naast de jaarlijkse ondersteuning van culturele initiatieven zoals Culemborg Blues en Koninklijke Pieter Aafjes is Van Dillen verbonden aan diverse goede doelen, waarbij men de dienstverlening kosteloos aanbiedt.