Telefoon: 0345-509060
E-mail: info@cvandillen.nl

cocon

Methode Cocon® voor Bouwkundig Asbest Saneren onder grote belangstelling geïntroduceerd

Door: Lieke Maalderink

Culemborg, 18 februari 2015 – De speciaal ontwikkelde methode Cocon® voor Bouwkundig Asbest Saneren is gelanceerd. De methode om asbest te saneren is ontwikkeld door Bouwbedrijf Van Dillen en Methorst Milieu Aannemingsbedrijf. Cocon® is een werkwijze waarbij asbest wordt ingepakt. In 2014 voerden Van Dillen en Methorst al onder grote belangstelling van vakgenoten een grootschalig project in de Utrechtse wijk Kanaleneiland2 uit, waarbij het aanwezige asbest in 192 woningen werd ingepakt volgens de werkwijze van Cocon®. Binnenkort start een tweede project in Vianen waarbij de beproefde methode van Cocon® wederom wordt toegepast.

Geavanceerde techniek

Bij toepassing van Cocon® wordt gebruik gemaakt van een speciale mobiele unit die de vorm heeft van een cocon, voorzien van geavanceerde meetapparatuur, saneringsapparatuur, computers en software om asbest op te sporen en te verwijderen of indien nodig in te pakken. Ook bevat de unit een douche voor de uitvoerende medewerkers, waardoor zij de unit gegarandeerd veilig verlaten. De unit kan met een verreiker (offroad heftruck met schuifarm) naar elke werkplek, op elke hoogte, getransporteerd worden. 

Ontzorgen

Cees van Dillen, directeur van Bouwbedrijf Van Dillen: “Wat naast de geavanceerde techniek uniek is aan onze methode, is dat zij geïntegreerd is met de bouwmethode. Vaak deugen rapportages niet, waardoor aanwezig asbest over het hoofd wordt gezien bij de ontwerp- en gunningsfase van een renovatieproject. Dit leidt niet zelden tot paniek en ondoordachte oplossingen, die veel impact hebben op het gevoel van veiligheid van bewoners. Bij het inzetten van de methode van Cocon® wordt voorafgaand een kritische inspectie gedaan, waardoor de eventuele sanering direct wordt geïntegreerd in het bouwkundig ontwerp. Daardoor ondervindt de bewoner er veel minder hinder van. Op deze manier hebben we bijvoorbeeld in Kanaleneiland het gevaarlijke amosiet en chrysotiel dat tussen de dakrand zat op een veilige manier ingepakt, gemerkt en afgewerkt.” 

Grote belangstelling

Bij de ontwikkeling van de unit hebben talloze deskundigen met ons meegedacht en ook de arbeidsinspectie heeft het ontwerp op de voet gevolgd en goedgekeurd. De unit is nu 100% zeker gevalideerd voor zijn taak,” vertelt Mees Legemaat van Methorst Milieu. Ook collega’s hebben de ontwikkelingen gevolgd. De bouwplaats werd regelmatig bezocht door collega-aannemers die de innovatieve oplossing in levenden lijve wilden bewonderen.