Telefoon: 0345-509060
E-mail: info@cvandillen.nl

VanDillen_nieuws

FD: Groeidiamant dekt zich in

Juli 2012 – De diepe ellende in de bouw is aan aannemersbedrijf Van Dillen voorbijgegaan, tot nu toe althans. De omzet groeide de afgelopen vijf jaar met 33% tot €29 mln in 2011. Tegelijkertijd bleef de winstgevendheid van de Culemborgse onderneming op peil. Het zijn resultaten waar maar heel weinig andere bouwbedrijven aan kunnen tippen.

Maar nu is er, na de kredietcrisis en boven op de eurocrisis, weer een nieuwe uitdaging: het Vestia-debacle. Vestia is de woningbouwcorporatie die een miljardentekort opliep vanwege derivatenspeculatie. Het financiële drama bij de Rotterdamse corporatie kan alsnog tot tegenvallers leiden bij Van Dillen. Vestia zelf heeft al allerlei bouwprojecten in de ijskast moeten stoppen en de vrees bestaat dat andere corporaties, die de Rotterdammers financieel moeten bijstaan, soortgelijke stappen zullen zetten.

Voor C. van Dillen en Zoon zou dat een klap zijn die het bedrijf ditmaal niet gemakkelijk kan ontlopen. ‘Het is spannend’, erkent Cees van Dillen, de negende generatie die aan het roer staat van het Gelderse aannemersbedrijf. Van Dillen, dat iets meer dan 100 werknemers telt, heeft de afgelopen jaren zo goed kunnen draaien juist vanwege de woningcorporaties. Daar haalt het bedrijf maar liefst 80% van zijn omzet weg. Van Dillen, dat Vestia overigens niet als klant heeft, verdient zijn geld met renovatieopdrachten. De onderneming isoleert complete flatgebouwen en voorziet hele straten van bijvoorbeeld nieuwe keukenblokken.

Met dit soort opdrachten zit Van Dillen in een marktsegment dat het relatief goed doet. Terwijl de nieuwbouw van woningen bijna helemaal is stilgevallen, is het herstel- en opknapwerk grotendeels doorgegaan. Van Dillen groeit echter ook harder dan de renovatiesector in zijn geheel. Voor mededirecteur Cees van Dillen is dat het bewijs dat hij en zijn zwager Jaap de Windt een juiste koers hebben uitgestippeld sinds beiden de onderneming in 2007 overnamen van Van Dillen sr.

Oplossing voor maatschappelijk probleem

De twee eigenaren willen meer zijn dan uitvoerders alleen. Het gaat hen erom dat ze een project van begin tot eind sturen. Dat ontlast een opdrachtgever en biedt Van Dillen de kans optimaal gebruik te maken van de kennis en kunde van het bedrijf. Concreet: de aannemers willen bijvoorbeeld niet overgeleverd zijn aan bouwontwerpen die leiden tot nodeloze kosten. Als Van Dillen en De Windt een slimmere oplossing zien om een gevel te isoleren dan de architect, dan willen ze gehoord worden. ‘We willen meer invloed hebben op het bouwproces en de bouwmethode’, aldus De Windt.

Het is deze houding, en een scherpe prijsstelling, waarmee Van Dillen vorige week een tender won voor een nieuwe, grote opdracht. De concurrentie was groot. Een grote, landelijk opererende aannemer die zijn geluk nu ook beproeft in de renovatiemarkt, werd echter verslagen.

In het vervolg willen de Culemborgse aannemers nog meer het initiatief naar zich toe trekken. Van Dillen jr: ‘De volgende stap is dat we kijken naar een ‘maatschappelijk probleem in de woningbouwmarkt, bijvoorbeeld het gebrek aan seniorenwoningen, en daar een oplossing voor bedenken. Wij benaderen dan een architect en stappen vervolgens naar een opdrachtgever toe.’ Maar dan moet het bedrijf wel nieuwe klanten vinden. Het bedrijf heeft al plannen om studentenflats te renoveren en om leegstaande kantoren een nieuwe bestemming te geven. Dit moet compensatie bieden indien de corporatiemarkt inderdaad onderuitgaat. ‘Want dat is een maatschappelijk probleem waar we nog geen oplossing voor weten’, grapt De Windt.

Barre tijden voor de bouw

Met de bouw gaat het, sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008, van kwaad tot erger. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen zowel omzet, orderontvangst als werkgelegenheid verder omlaag. Het aantal faillissementen liep daarentegen met maar liefst 350 op. Zo veel bouwbedrijven zijn er in één kwartaal deze eeuw niet eerder bankroet gegaan, stelde het Economisch Instituut voor de Bouw (EBI) vorige maand vast.

De ellende voor bouwondernemers duurt nu al vier jaar achtereen. Sinds 2008 is de omzet in de bouw met maar liefst 22% gedaald. Herstel is niet in zicht. Voor heel 2012 houdt het EIB rekening met een productiedaling van bijna 5%.

De klappen komen niet overal hard aan. Kleine bedrijven houden zich beter staande dan middelgrote en grote ondernemingen. Sinds recordjaar 2008 wisten de kleintjes er, tegen de trend, zelfs een omzetstijging van 3% uit te persen. Ook ondernemers die, zoals Van Dillen uit Culemborg, gespecialiseerd zijn in renovatiewerk doen het beter dan de sector in zijn geheel. Het aantal orders voor herstel, verbouw en onderhoud nam vorig jaar nog rond de 3% toe. Binnen deze drie subsectoren gaat het vooral goed met de bouwers die monumenten restaureren. Deze ondernemers hebben het afgelopen een productiestijging meegemaakt van 5,3%.

Deze positieve uitschieter is vooral te danken aan het feit dat veel restauratiewerk gesubsidieerd wordt, zegt senior onderzoeker Frits Jansen van het EIB. De vraag is alleen hoelang nog. Jansen: ‘Als een toekomstige regering verder gaat bezuinigen, zou dat effect kunnen hebben.’