Telefoon: 0345-509060
E-mail: info@cvandillen.nl

logo fd

Renovatiebouw al in goede handen bij mkb-bedrijven

Grote aannemers denken ei van Columbus te hebben gevonden, terwijl mkb hier al jaren vorm aan geeft

Cees van Dillen

In Het Financieele Dagblad van maandag 8 april houden grote aannemers een pleidooi voor renovatie en transformatie van bestaand vastgoed, omdat er mede door de financiële crisis geen ruimte is voor nieuwbouw. Daarnaast zien ze toekomst in het samenwerken in grote consortia (ketenintegratie).

Grote aannemers claimen hiermee het ei van Columbus te hebben uitgevonden, terwijl ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hier al jaren vorm en inhoud aan geven. Vanwege de financiële crisis, maar ook het krimpen van de bevolking, verlegden zij hun focus jaren geleden al naar renovatiebouw, met name naar gevelonderhoud.

De mkb’ers hebben nu een enorme voorsprong op grote aannemers. Zij houden zich al minstens acht jaar bezig met het verder ontwikkelen en uitbouwen van de renovatiemarkt en kunnen zich met recht experts noemen in dit specifieke deel van de bouwmarkt. Waar zij bezig zijn met het optimaliseren van de inzet van mensen en materiaal, moeten grote aannemers het wiel opnieuw uitvinden. Door de enorme ervaring met het werken aan panden in bewoonde of gebruikte staat, kunnen mkb’ers de bewoners en gebruikers optimaal faciliteren en overlast tijdens renovatieprojecten zoveel mogelijk beperken. Klantgericht werken is voor mkb’ers alledaagse kost.

Daarnaast werken MKB’ers al jarenlang met ketenintegratie. Het toepassen van ketenintegratie zal voor de grote aannemers een flinke opgave zijn. Vanwege de omvang van hun bedrijven, staan zij minder dicht bij het uitvoerend personeel. Door meer partijen bij de organisatie te betrekken, worden de afstanden tussen de verschillende betrokkenen nog groter en dus complexer. In het mkb zorgt ketenintegratie juist voor kortere lijnen en dus meer effectiviteit.

Goed idee dus om bestaand vastgoed te renoveren en voor andere doeleinden aan te wenden. Maar het gebeurt al jaren door mensen die er inmiddels veel ervaring mee hebben.

Cees van Dillen is directeur en eigenaar van Bouwbedrijf Van Dillen.