Telefoon: 0345-509060
E-mail: info@cvandillen.nl

pavijen culemborg

Studenten zetten tanden in leegstand Pavijen

GELDERLANDER, De Ondernemer Rivierenland

Een kartbaan, een filmset, een zwarte markt of een centrum voor jonge ondernemers. Creatieve ideeën genoeg. Het zou allemaal kunnen in het leegstaande voormalige Aldi-distributiecentrum op bedrijventerrein Pavijen in Culemborg.

De hamvraag is natuurlijk of een alternatieve functie ook rendabel is. En dat is nou net het vraagstuk waar vierdejaars studenten Bouwtechniek aan Hogeschool Avans in Den Bosch Maartje van Wiggen en Anniek van Keulen hun tanden in hebben gezet.

“Het is een moeilijke vraag, want het is maar de vraag of de eigenaar van het vastgoed middelen en de wil heeft om in zo’n pand te investeren. Maar als je de mogelijkheden van zo’n pand niet onderzoekt, gebeurt er niets”, zegt Cees van Dillen, directeur van Bouwbedrijf Van Dillen in Culemborg.

Vandaar dat hij Van Wiggen en Van Keulen als stage-opdracht vroege de leegstand op Pavijen in kaart te brengen en de mogelijkheden van één pand in het bijzonder onder de loep te nemen. De twee studenten telden ruim twintig leegstaande panden, van groot tot klein. De twee voormalige distributiecentra van Aldi (Erasmusweg) en Derbri (Wethouder Schoutenweg) springen het meest in het oog.

“De gemeente Culemborg wil aanhaken bij de Logistieke Hotspot Rivierenland. Dus hebben we gekeken of dat mogelijkheden biedt. Maar logistieke bedrijven hebben liever lege kavels grond waarop ze een nieuw pand kunnen bouwen, zoals Aldi heeft gedaan met het nieuwe distributiecentrum op Pavijen”, legt Van Wiggen uit. 

Daar komt bij dat de twee studentes constateren dat de gemeente geen duidelijke visie heeft op hoe ze meer logistieke bedrijven kan aantrekken. Van Wiggen: “Culemborg moet acties ontplooien als het echt iets met logistiek wil.”

Door in kaart te brengen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van het leegstaande voormalige Aldi-distributiecentrum aan de Erasmusweg, is er in elk geval weer aandacht voor, constateert Van Dillen. “De absolute wil om iets aan de huidige situatie op Pavijen te doen, is er wel bij de ondernemers. De gemeente heeft de eerste stap gezet door de infrastructuur te verbeteren, nu zijn de ondernemers aan zet.”

Familiebedrijf Van Dillen is gespecialiseerd in renovatiebouw en onderhoud van onroerend goed. Het bedrijf aan de Industrieweg op Pavijen beschikt over een eigen timmerfabriek. Er werken circa honderd mensen plus twintig losse krachten.

Het vroegere distributiecentrum van Aldi staat al zeker zeven jaar leeg. De betonnen kolos is in de jaren zeventig gebouwd. Uit de bouwtekeningen blijkt dat er sprake is van een degelijke betonconstructie, stellen de studentes vast. “Daarom hebben we het scenario voor renovatie uitgewerkt”, zegt Van Wiggen. “Er zijn mogelijkheden, maar we zijn aan het berekenen wat het kost om de isolatie, klimaatbeheersing en het aanzicht van het pand weer op orde te brengen.”